Ronald Orlemans [Raadslid]

Persoonlijke achtergrond Geboren en getogen in Tiel. Maar in de weekend- en vakantiedagen waren we als gezin vooral te vinden in Maasbommel. In die tijd heb ik de zandwinning daar zijn intrede zien maken. De “munitieschepen” die daar voor anker lagen en die later plaats moesten maken voor de Gouden ham. Met Maja woon ik sinds 1990 met veel plezier in Beneden-Leeuwen. Daarvoor hebben we enkele jaren samen in Tiel gewoond, maar Maas & Waal bleef toch trekken. Maja en ik hebben een zoon en een dochter; Kasper en Nena. Beiden zijn inmiddels het huis uit.

Voor mijn werk adviseer ik grote bedrijven en organisaties. Ik ben inmiddels bijna 35 jaar, full-time in dienst bij Capgemini. Een grote internationale IT-dienstverlener. Vanuit mijn rol adviseer ik grote bedrijven en organisaties over manieren waarop ze kennis kunnen gebruiken om tot betere prestaties te komen.

Sinds maart 2018 zit ik namens FD PBL in de gemeenteraad. “Van buiten” leek het allemaal zo makkelijk, inmiddels heb ik geleerd en gezien hoe de gemeente functioneert. Dat is voor velen niet erg zichtbaar maar ze gaat heel erg zorgvuldig en transparant te werk. En het is ook belangrijk werk. Jaarlijks besteedt West Maas en Waal meer dan 40 miljoen euro aan onderhoud van wegen en openbaar groen, aan jeugdzorg, aan onderwijshuisvesting, aan huishoudelijke ondersteuning, aan brandweer & ambulance, aan gemeentelijke gezondheid, aan armoedebestrijding, aan bijstandsuitkeringen, aan sportverenigingen, aan cultuur, aan milieu, aan ruimtelijke ordening, aan vuilinzameling, aan veiligheid et cetera. Niet allemaal even boeiend om over te vertellen, maar wel allemaal belangrijk of zelfs essentieel voor onze leefbaarheid.

De gemeenteraad is een “drukke hobby” waar vrijwel al mijn vrije tijd aan opgaat, zeker tussen de 15 en 20 uur per week. Mede daardoor kan ik mijn bestuursrollen die ik in het verleden had, niet meer vervullen. In ieder geval heb ik er heel veel goede kennissen/vrienden aan overgehouden. Relaties die ik nog steeds koester. Hoewel ik bestuurlijk heel actief ben, ben ik niet erg sportief actief. Mijn lichamelijke beweging krijg ik vooral met mijn dagelijkse “honden-uitlaat-uurtje” met Ruby. Dat doe ik overigens met veel genoegen.

Zoals gezegd woon ik nu ruim 30 jaar in Beneden-Leeuwen. Ik ervaar dat als een heel Brabants stukje Gelderland. Brabants vanwege de ongedwongen, gemoedelijke sfeer en de gastvrijheid. Het is ook een dorp van initiatieven en aanpakken. We hebben als dorp al zoveel mooie evenementen met succes neergezet. Het streelt me als dan wordt gezegd, “ja, zoiets lukt alleen maar in Lauwe”.

Gemeentepolitiek Mijn politieke ambities zijn erop gericht om Beneden-Leeuwen een mooie toekomst te geven. Een toekomst die we willen en die we verdienen. Onze maatschappij verandert snel en als we niets doen dan zal de toekomst ons overkomen. En dat kan er ook een zijn die we niet willen.

Natuurlijk kunnen er nog zaken binnen ons dorp en onze gemeente verbeteren, maar we doen het zeker niet slecht. We zijn financieel gezond en we kennen geen grote maatschappelijke problemen. Dat is nog geen garantie voor de toekomst. We moeten wel naar buiten blijven kijken. Naar West Maas en Waal als geheel maar zeker ook naar maatschappelijke en economische ontwikkelingen buiten onze gemeente. We onze toekomst gaan maken, uitgaande van onze pluspunten. We liggen midden in het land en zijn goed bereikbaar. Onze mensen zijn vriendelijk, gastvrij en houden van aanpakken. We hebben een prachtig dijken- en polderlandschap dat veel ruimte biedt voor wandelen, fietsen en recreëren. We hebben een goed winkelaanbod en mooie bedrijven in handel, horeca, productie en agrarische sector. Met een goede toekomstvisie en de gemeente als actieve en betrouwbare partner moet dat zeker gaan lukken.

Terug naar overzicht