Het leefbaarste dorp van West Maas & Waal

**Op WWW.LEEFBAAROMETER.NL publiceert het ministerie van Binnenlandse Zaken informatie over de Leefbaarheid van gemeenten en woonplaatsen. Als West Maas & Waal scoren we “goed”. Maar dat wisten we natuurlijk al lang. Maar hoe zit het nu met onze woonplaatsen, dus de individuele dorpen dus. Daar geeft de site het volgende beeld te zien.

Duidelijk te zien is het beeld dat binnen de gemeente Beneden-Leeuwen, met Ruim voldoende, de laagste score haalt. De Maasdorpen Altforst en Appeltern voeren de lijst aan. De overige dorpen scoren Goed.

In iets meer detail zien we hieronder per dorp hoe de score is opgebouwd. Er zijn drie zogenaamde dimensies gescoord; Woningen, Bewoners & Voorzieningen. Die zijn gewaardeerd op basis van een groot aantal indicatoren. Samengevat zeggen de dimensies, iets over: • Woningen: De samenstelling van het woningbestand naar ouderdom, variëteit, eigendom en gebruiksfunctie. • Bewoners: De Bevolkingssamenstelling naar etnische samenstelling, gezinssituaties, leeftijdsopbouw en werk-/uitkeringssituatie. Ook wordt gekeken naar ontwikkelingen in de bevolkingssamenstelling.
• Voorzieningen: Toegankelijkheid tot voorzieningen voor openbaar vervoer, gezondheidszorg, scholen, horeca, winkels, zwembad, bibliotheek, pinautomaat etc. • Veiligheid: Omvang van overlast en criminaliteit • Fysieke Omgeving: De gebiedsinrichting met woningen, gebouwen, fabrieken, recreatieve ruimte, woondichtheid, ontsluitingswegen, "natuurlijke" risico's.

ALPHEN GOED LEEFBAAR

ALTFORST ZEER GOED LEEFBAAR

APPELTERN UITSTEKEND LEEFBAAR

BENEDEN-LEEUWEN RUIM VOLDOENDE LEEFBAAR

BOVEN-LEEUWEN GOED LEEFBAAR

DREUMEL GOED LEEFBAAR

MAASBOMMEL GOED LEEFBAAR

WAMEL GOED LEEFBAAR

De cijfers laten zien dat Beneden-Leeuwen het laagste scoort. Op Voorzieningen is Beneden-Leeuwen het minst slecht van de dorpen, maar scoort nog steeds flink lager dan het landelijk gemiddelde. Als enige scoren we hier ook op het Woningbestand negatief. De overige drie dimensies scoren boven het landelijk gemiddelde, maar nog steeds lager dan onze andere dorpen.

Op de dimensie Veiligheid en Bewoners scoren met name de Maasdorpen erg goed, maar daar schieten ze qua Voorzieningen ver in het rood. Op dat punt doet de hele gemeente het slecht. We zijn cijfermatig hard toe aan grote Voorzieningen. Onze huidige zijn zeer ondermaats. Dat kunnen we niet in een keer oplossen. Een stapsgewijze aanpak is noodzakelijk. Mijn voorstel voor de eerste drie:

  1. een intercity-station in Alphen,
  2. een technische universiteit in Altforst en
  3. een ziekenhuis in Boven-Leeuwen.

Werk aan de winkel dus!   2017-12, Ronald OrlemansTerug naar overzicht